Manastirea "Adormirea Maicii Domnului"


Adormirea Maicii Domnului
      "Biserica "Schitului Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Groapa Seaca (Cheile Jietului), judetul Hunedoara, va fi tarnosita duminica, 14 august 2011, dupa cum ne informeaza episcopiadevei.ro. Slujba de tarnosire si Sfanta Liturghie va fi oficiata de Preasfintitul Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei impreuna cu Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. (www.Basilica.ro)"
      Incadrandu-se excelent in cadrul natural de la cota 1.700 de metri, Manastirea "Adormirea Maicii Domnului", ctitorita de omul de afaceri petrilean Nicolae Gui, pare ca o lumina sfanta trimisa de Dumnezeu sa lumineze soseaua care leaga Petrila, Jietul si Valea Jiului de judetul Valcea. De altfel, chiar ctitorul descrie manastirea din mijlocul naturii ca fiind exact ca "un brad impodobit magnific de Craciun, cu o lumanare aprinsa in varf, care sa ne lumineze pasii si mintea spre bunul Dumnezeu".
      In 2008, de Sfintii Constantin si Elena, a avut loc punerea pietrei de temelie a manastirii, eveniment la care participat un sobor de preoti din Valea Jiului, in frunte cu episcopul Aradului si Hunedoarei (de-atunci), Timotei Seviciu si protopopul Dorel Pogan. Vremea a trecut repede. De la acel moment si pana azi (2010), constructia manastirii in sine a fost finalizata. Un timp record pentru o constructie solida, realizata prin efortul exclusiv al unui singur om, Nicolae Gui.
      Lungimea corpului de manastire este de 26 de metri, naosul si pronaosul are 7 metri latime, iar restul corpului are o latime de 14 metri. Turla are o inaltime de 14 metri de la nivelul pardoselii. Chiar daca din exterior manastirea nu pare foarte mare, odata ce intri in ea, cladirea sfanta pare destul de spatioasa, ceea ce ne face sa spunem ca Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" ar putea fi clasificata, ca si dimensiune, in randul manastirilor ortodoxe romanesti mijlocii. (www.biserici.org)
      Slujitor al acestui sfant lacas este Staret Ierom. Vasile Radu, telefon: 0786051655, 0254890244 .
Galerie foto:

Adormirea Maicii Domnului Jiet Adormirea Maicii Domnului Jiet Adormirea Maicii Domnului Jiet Adormirea Maicii Domnului Jiet Adormirea Maicii Domnului Jiet Adormirea Maicii Domnului Jiet