Biserica "Inaltarea Sf. Cruci",
"Sf. Imparati Constantin si Elena"


Inaltarea Sf. Cruci
      Schitul din Straja cu hramurile Inaltarea Sf. Cruci si Sf. Imparati Constantin si mama sa Elena.
      Statiunea turistica Straja este localizata in judetul Hunedoara, la o altitudine de 1.445 de metri, in inima Muntilor Valcan, in zona Valea Jiului, la aproximativ 9 kilometri de municipiul Lupeni.
      Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. La Cabana Montana in anul 1996 s-a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere, becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turisti, insa la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce aparand pe un alt bec - acest bec poate fi vazut la schitul Straja.
      Omul a luat cel de-al doilea bec si s-a dus la Staretul Manastirii Lainici, care l-a sfatuit sa ridice o cruce. Asa a fost construita Crucea in memoria soldatilor romani cazuti in luptele de la Jiu in Primul Razboi Mondial, dar si in memoria turistilor care si-au pierdut viata in zona. Marturia unui ctitor afirma urmatoarele: "In anul 1996, in Straja, la cabana Montana, chiar de Sfintii Constantin si Elena au iesit niste semne dumnezeiesti. Dintr-o data in interiorul unui bec s-a intiparit o cruce. La un interval de doua saptamani, in interiorul unui alt bec a aparut inca o cruce. Un calugar mi-a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste", spune Parau E.
      Atunci barbatul s-a gandit sa ridice o cruce chiar in varful Straja si un schit, in memoria eroilor neamului. De altfel, acum, pentru a marca intr-un fel istoria locului, cabanierii au amplasat un tun in marime naturala, acesta fiind si el o atractie pentru turisti. Din luna octombrie a anului 1996 de cand a fost ridicata Crucea si pana in prezent nici un turist nu si-a mai pierdut viata in zona.
      Imediat dupa construirea crucii de catre E.M. Lupeni, initiatorul acestui proiect, Emil Parau, a hotarat impreuna cu Episcopia Aradului sa ridice un Schit langa Cruce care sa aduca piosenie locului.
      Din anul 2006 intrarea in Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe peretii caruia este pictat in intregime Calendarul Bisericesc si scene din Vechiul si Noul Testament.
      Drumul Crucii
      Statiunea turistica Straja mai este de asemenea cunoscuta si datorita procesiunii "Drumul Crucii" organizata in Vinerea Mare a Sarbatorilor Pascale. Anual, in Vinerea Mare are loc "Drumul Crucii", singurul pelerinaj ortodox din Romania care strabate muntele Straja, pana la schitul construit in varful muntelui.
      "Drumul Crucii" a fost initiat de Emil Parau, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mantuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri.
      La fiecare dintre acestea exista cate un bazorelief care simbolizeaza scena respectivei opriri facute de Mantuitor in drumul Sau catre muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoti care participa la procesiune se opreste pentru a se ruga.
      An de an, circa 4.000 de persoane si 20 de preoti participa la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Ei duc pe umeri o cruce in marime naturala, in care se gasesc incastrate particele din crucea pe care a purtat-o Mantuitorul si pe care a fost rastignit pe Golgota. Crucea se gaseste in Schitul Straja.
Multumiri: www.crestinortodox.ro
Galerie foto: