Biserica "Sf. Ierarh Nicolae"


Sf. Ierarh Nicolae
      Biserica cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae", din Parohia Vulcan I.
      Preoti ai acestui sfant lacas fiind Pr. Nalboc Eugen si Pr. Zgārcea Manasuc, telefon 0786/051658 sau 0761/623538 .
      In anul 1907 (prima zi dupa Rusalii) ia fiinta Parohia Ortodoxa Romana Vulcan I, avand ca preot pe parintele dr. Sebastian Stanca, fiul parintelui Avram Stanca.
      In 1914 a inceput edificarea, siliti sa o intrerupa din cauza razboiului mondial. La 12 decembrie 1921 preotul Sebastian Rusan aduce la cunostinta Inalt Prea Sfintitului Nicolae Balan, mitropolitul Transilvaniei, terminarea lucrarilor la Sfanta Biserica si il invita la sfintirea sa. Din incuviintarea IPS Nicolae Balan de Anul Nou 1922 face o sfestanie si prima Sfanta Liturghie in noua biserica. Cu timpul a inzestrat biserica cu toate cele necesare prin donatii de la credinciosi.
      La 1 ianuarie 1990 este numit preot la aceasta parohie parintele Eugen Nalboc,iar din anul 2000 parintele Manasuc Zgircea, care pana astazi pastoresc credinciosii din Parohia Ortodoxa Vulcan I. Sub pastorirea lor au fost demarate ample lucrari de innoire si consolidare a bisericii,de spalare a picturii.
      Din 1907 pana in prezent, la aceasta parohie au pastorit noua preoti. In 26 septebrie 2007 P.S Episcop Timotei al Aradului si Hunedoarei a binecuvantat lucrarile de spalare a picturii din interiorul bisericii.
Sursa: Pagini de istorie religioasa a Vaii Jiului Autor prezentare: Pr. M. Zgarcea.
Galerie foto:

Sf. Ierarh Nicolae Sf. Ierarh Nicolae Sf. Ierarh Nicolae Sf. Ierarh Nicolae Sf. Ierarh Nicolae Sf. Ierarh Nicolae