Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena"


Sf. Constantin si Elena
      Parohia Livezeni II, Biserica cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena", din Petrosani, Parohia Livezeni II, Filia: Lunca Jiului.
      Venerabilul parinte Teofil Ioanoviciu, dupa ce a binecuvantat lucrarile din 1926 prin slujba arhiereasca la care a participat Mitropolitul Transilvaniei Niculae Balan, in toamna anului 1930 a staruit in gand si in fapta punand piatra de temelie la a treia Biserica parohiala din Livezeni cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" pe Damdul Ratundu de pe care cu 200 de ani in urma se taiau si ciopleau falnicii frasini pentru edificarea stravechii Biserici a "Sanionilor". Terenul pentru noua biserica fusese concesionat parohiei prin Decret regal inca din 1925.
      Intre anii 1930 si 1940 monumentala biserica parohiala "Sfintii Imparati Constantin si Elena" in stil bizantin si in forma de cruce cu trei turle s-a inaltat, s-a acoperit si s-a tencuit pe interior si exterior.
      Incepand cu cel de al doilea razboi mondial lucrarile au stagnat. In 1944 s-a confectionat iconostasul din lemn de cires de catre sculptorul Iosif Vilmos si icoanele iconostasului s-au pictat de catre pictorul Ilie Chidu din Sibiu. Clopotele s-au luat de la Biserica Sanionilor care dupa 1940, deoarece fiind un singur preot la trei Biserici, dintre care doua fiind foarte apropiate, s-a dezafectat pentru cult. Din Toaman anului 1965 Biserica parohiala "Sf. Imparati Constantin si Elena", neterminata inca si grav afectata de trecerea vremii, a fost restaurata complet de la acoperis si pana la temelie, schimbandu-i-se acoperisul de tigla cu unul nou din tabla zincata, fiind retencuita complet si finisata in filer (praf de piatra) temelia consolidata si terenul bisericii imprejmuit.Interiorul s-a refacut si a fost pictat in fresca de catre maestrul Iosif Vasiu pictor si restaurator din Bucuresti; s-a turnat un clopot nou de 500kg. Si doua candelabre din bronz la Atelierele Institutului Biblic Bucuresti, s-a innoit mobilierulsculptat in lemn de stejar tot la Institutul Biblic si s-a facut incalzire centrala proprie. La 1 noiembrie 1970 biserica parohiala "Sf. Imparati Constantin si Elena" terminata si impodobita, cu toate cele necesare, a fost tarnosita, sfintele moaste fiind asezate dupa randuiala. Ulterior s-au construit anexe gospodaresti, birouri si magazii in care intre 1978-1990 a functionat Oficiul Protopopesc Ortodox Roman Petrosani.
      Din documentele de arhiva cercetate pana in prezent, reiese ca in Parohia Ortodoxa romana Livezeni au slujit : preotul Nicolae Selisteanu (1863-1875) si a fost hirotonit de Mitropolitul Andrei Saguna de la Sibiu; preotul Avram Stanca (1876-1877); preotul Basil Socol (1878-1915); preotul Teofil Ioanoviciu (1915-1965); preotul Octavian Nicolae Patrascu din 1965 si pina in prezent (2004n.n.). Incepand din 1991 si pana in prezent slujeste in Parohia Livezeni si preotul Barbu Danau. Din decembrie 2003 avem doi preoti tineri; preotul Nicolae si preotul Marius Isai.
      In prezent, preoti ai bisericii cu hramul "Sf. Imparati Constantin si mama sa Elena", din Petrosani, Str Petru Maior nr. 18, fiind Pr. Danau Barbu si Pr. Isai Marius, telefon 0254/543731, 0722/397821.
Galerie foto:

Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani Sf. Constantin si Elena Petrosani