Biserica "Sf. Muc. Varvara"


Sf. Varvara
      Biserica cu hramul "Sf. Muc. Varvara" din Petrosani, Str. Venus, Filia: Salatruc, Parohia Livezeni I. Preoti ai acestui sfant lacas fiind Pr. Selaje Iulian si Pr. Tanase Nicolae, telefon: 0769244778 .
      Dupa anul 1990 preotul paroh Octavian Nicolae Patrascu de la Parohia Livezeni, începe demersurile pentru construirea unei biserici, care era necesara ca apa si ca aerul. Cartierul reprezenta jumatate din oras, cu trei scoli, gradinita si un mare numar de locuitori.
      Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica Ortodoxa Romana cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" de la Salatruc era neîncapatoare, iar Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica Ortodoxa Romana cu hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena" era departe pentru enoriasi.
      Proiectul a fost executat in stil maramuresan de de arh.Nicolae Goga si arh. Liliana Chiaburu din Bucuresti.
      Dupa multe impotriviri ale puternicilor vremii la 04. decembrie 1994 se pune piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Sfanta Mare Mucenita Varvara". Demararea propriu-zisa a lucrarilor a fost permisa abia dupa un an.
      Fundatia si demisolul au fost executate de firma de constructii "CONSMIN" din Petrosani, iar inginera care conducea lucrarile spunea ca aceasta a fost cea mai mare implinire profesionala" sa participe la construirea unei biserici". Partea de la suprafata, biserica din lemn cu acoperis de sindrila a fost executata de o echipa de mesteri de la Barsana condusi de Vasile Patcas.
      Iconostasul din lemn de stejar a fost lucrat la fost lucrat la Sigetul Marmatiei, de sculptorul Vasile Mircea.
      Cele doua clopote au fost turnate la turnatoria din Baia Mare.
      Pictura a fost executata de ieromonahul Porfiriu ajutat de enoriasi adulti, tineri si copii.
      Dupa indemnul si exemplul vrednicului preot paroh, localnici (momarlani) dar si oraseni de la blocuri au ajutat la construirea noi biserici, cu bani, lemn, hrana pentru mesteri si mai ales cu munca. Au fost ani grei ai tanzitiei, cu somaj exploziv cu inflatie cu saracie. Si totusi lucrarea a fost cu putinta.
      Preotul paroh Octavian Nicolae Patrascu credea in ea si cita mereu un verset din scriptura: "De n-ar zidi Domnul casa, in zadar s-ar osteni ziditorii".
      La data de 07 octombrie 2001 biserica a fost sfintita de un sobor de ierarhi si preoti condusi insusi de Prea Fericitul Teoctist Patriarhul Romaniei, care a citat "O noua Biserica Ortodoxa inchinata "Sfintei Mare Mucenite Varvara - ocrotitoarea minerilor. "Este o premiera in ortodoxia Romaneasca cu acest hram". Site-ul oficial este www.bisericasfvarvara.uv.ro
Galerie foto:

Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani Sf. Varvara Petrosani