Biserica "Sf. Treime"


Sf. Treime
      Biserica cu hramul "Sf. Treime" din Parohia Petrosani II, loc. Petrosani, str. 1 Decembrie 1918 nr. 75, telefon 0723/365211. Preot al acestui sfant lacas fiind Pogan Dorel.
      Stilul bisericii este cel bizantin, avand planul in forma de cruce cu o cupola centrala si doua turnuri mai mici pentru clopote. Este construita din caramida si piatra si acoperita cu tabla galvanizata.
      Construirea bisericii a inceput in anul 1936 si s-a terminat in anul 1940. Lucrarile de constructie au fost executate de firma Ing Wildman din Brasov. Cheltuiala zidirii bisericii a fost suportata in intregime de obstea credinciosilor, precum si de o seama de alti donatori.
      Iconostasul, amvonul, stranile, sfestnicele si tronul arhieresc au fost executate si sculptate in anii 1942-1944 de catre profesorul sculptor Aurel Pop din Alba Iulia.
      Pictura de pe iconostas, executata in anul 1944, este opera cunoscutului pictor Constantin Nitulescu. Cheltuiala executarii iconostasului si a picturii de pe el a fost suportata tot de obstea credinciosilor binevoitori.
      Prima reparatie a bisericii s-a facut in anul 1954, in exterior. Reparatia capitala, atat in exterior cat si in interior, a fost facuta in anii 1965-1966.
      Tot in anii 1965 si 1966 a fost executata si pictura murala in tehnica fresca, stil neo-bizantin, de catre pictorul Constantin Nitulescu din Bucuresti, ajutat de fiul sau, Vasile Nitulescu din Brasov.
      Cheltuielile necesare pentru reparatia si pictura bisericii au fost suportate de catre credinciosii parohiei si ajutoare de la parohiile din protopopiatul Petrosani, precum si subventii de la Stat si Sfanta Patriarhie.
      Obiectele de valoare artistica sunt: iconostasul, scaunul arhieresc, amvonul, stranile, sfestnicele si candelabrul, toate sculptate in lemn de stejar.
      In anii 1976-1977 s-au reparat din nou Biserica in exterior, iar in anul 1983 s-a restaurat si pictura de catre pictorul profesor Petre Achitenie din Bucuresti.
      Tarnosirea acestei biserici a fost facuta intr-un cadru solemn de catre I.P.S Episcop Teoctist al Aradului, la data de 4 septembrie 1944.
Multumiri: www.crestinortodox.ro

Programul de slujbe la biserica Sfanta Treime - Parohia Petrosani II
 
Duminica:
Ora 9 - Utrenie
Ora 10 - Sf. Liturghie
Ora 18 - Sf. Maslu (Alternativ la biserica Pogorarea Sfantului Duh din Petrosani)
Miercuri:
Ora 9 - Utrenie
Joi:
Ora 18 - Vecernie si Cateheza
Vineri:
Ora 9 - Utrenie si Liturghie
Sambata:
Ora 11 - Pomenirea mortilor
Ora 11,30 - Boteze
Ora 18 - Vecernie
 
Pentru sarbatorile de peste saptamana:
- In ajun: Ora 18 - Vecernie
- La sarbatoare: Ora 9 - Utrenie; Ora 10 - Sf. Liturghie
Pr.Dr. Pogan Dorel
Galerie foto:

Sf. Treime  Petrosani Sf. Treime  Petrosani Sf. Treime  Petrosani Sf. Treime  Petrosani